#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Faktora injekcijas veikšana bērnam ar asins recēšanas traucējumiem

Print

Madara Blumberga, BKUS bērnu aprūpes māsa stāsta, kā soli pa solim veikt faktora injekciju bērnam ar asins recēšanas traucējumiem.

NOMAZGĀ ROKAS

Pirmā lieta, kas jāizdara, lai plānotu injekcijas veikšanu bērnam, ir jānomazgā savas rokas ar ūdeni un ziepēm, izmantojot sešu soļu metodi.

SAGATAVO VIETU

Otrā lieta, kas jāizdara, ir jāsagatavo vieta, kur veikt injekciju, – tas varētu būt bērna rakstāmgalds istabā, tas varētu būt ēdamgalds vai galds virtuvē. Tā, lai ir ērti apsēsties bērnam un arī mamma, tētis vai vecmāmiņa var apsēsties pretim vai blakus, lai injekciju veiktu sev ērtā veidā. 

SAGATAVO FAKTORU

Pēc tam kad ir apdomāta vieta un nomazgātas rokas, ir jāsagatavo faktors nepieciešamai injekcijai. Katram faktoram ir sava sagatavošanas metode atkarībā no kompānijas, kura to ir ražojusi. Visiem ražotajiem faktoriem ir instrukcija latviešu valodā, arī ar attēliem, un, sekojot pa punktiem, ir iespējams precīzi izpildīt tās detaļas, kas ir vajadzīgas, lai injicētu nepieciešamo faktora devu.

SAGATAVO VISU NEPIECIEŠAMO 

Sagatavo visu nepieciešamo – tauriņadatu, žņaugu, spirta dezinfekcijas salvetes faktora ievadei un vajadzības gadījumā plāksteri. 

UZLIEC ŽŅAUGU

Pirmais solis injekcijas veikšanai ir žņauga uzlikšana. Žņaugu uzliek 5–7 cm virs injekcijas vietas tik stipri, lai zem tā brīvi var palikt savu rādītājpirkstu. 

PALPĒ VĒNU

Vēnu palpē jeb čamdi visos virzienos no savas iedomātās injekcijas vietas, tādā veidā vislabāk atradīsi vietu, kura ir paredzēta injekcijai. 

ATLAID ŽŅAUGU

Kad esi injekcijas vietu atradis, atlaid žņaugu, izmantojot otro pogu, un tas atbrīvos roku no žņaugšanas, taču pilnībā nenokritīs no rokas, kurā plāno veikt injekciju. 

SAGATAVO TAURIŅADATU

Nākamais solis ir sagatavot tauriņadatu injekcijas veikšanai. Izņem tauriņadatu no iepakojuma. Noņem tauriņadatai korķi. Galam, uz kura bija korķis, klāt neskaries un neatstāj to uz galda. Paņem šļirci un pievieno tam galam, kuram noņēmi korķi. Kad šļirce un tauriņadata ir savienotas, pacel šļirci 90 grādu leņķī pret galdu un nedaudz ievelc tajā gaisu. Kad redzi pašā šļirces augšpusē gaisa burbuli, apstājies. Tagad, lēnām virzot šļirces virzuli jeb to daļu, kura bīda šķidrumu iekšā tauriņadatā, izlaid no tauriņadatas vada visu gaisu, līdz parādās šķidruma burbulis tauriņadatas galā. 

SAVELC ŽŅAUGU

Kad esi sagatavojis medikamentu un tauriņadatu injekcijai, vēlreiz sažņaudz žņaugu – tā, lai joprojām vari palikt pirkstu zem tā. 

PALPĒ VĒNU

Vēlreiz palpē vēnu jeb pačamdi to vietu, kur plāno durt. Tā var būt gan plaukstas virspuse, gan elkoņa locītava. 

NOTĪRI INJEKCIJAS VIETU

Kad esi atradis īsto injekcijas vietu, paņem spirta salveti un tīri ādu no centra uz perifēriju, izveidojot tīrīšanas ceļa gliemezīša formā. Ar netīro salveti centram vairs neskaries klāt, salveti izmet. Ļauj vietai nožūt 15–30 sekundes, lai dezinfekcijas līdzeklis vairs nav redzams uz ādas. 

NOŅEM VĀCIŅU

Tad ņem tauriņadatu, noņem tai vāciņu, lai adata ir brīvi redzama, un paskaties, kurā vietā ir adatas caurumiņš. Adatas caurumam jeb lūmenam ir jābūt uz augšu dūriena brīdī, lai tas netraumētu ādu un precīzāk trāpītu vēnā. 

VEIC INJEKCIJU

Injekciju veic 45 grādu leņķī pret vēnu, adatas caurumu turot uz augšu. Dūrienam jābūt ātram un vienmērīgam. Injekcija būs izdevusies, ja tauriņadatas plastmasas trubiņā ieraudzīsi asinis. Brīdī, kad ieraugi asinis, apstājies – dziļāk vairs nedur. Pavirzi tauriņadatu zemāk, aptuveni 10 grādu leņķī pret ādu, un ievadi to vēl nedaudz dziļāk. Aptuveni pusi no tauriņadatas garuma. Tad paņem šļirci rokās un nedaudz atvelc virzuli jeb to daļu, kura spiež šķidrumu iekšā atpakaļ, un pārliecinies, vai tauriņadatas galā šajā gumijas vadiņā ir ienākušas asinis. 

ATTAISI ŽŅAUGU UN IEVADI FAKTORU

Ja asinis ir ienākušas vadiņā, taisi vaļā žņaugu (vēlams, izmanto mazāko pogu, lai atbrīvotu no spiediena un žņaugs neuzkristu injekcijas vietai) un ar šļirci ievadi faktoru ražotāja norādītajā ilgumā, kas dažos gadījumos var būt pat 5 minūtes. Kad visa šļirce ir tukša, noliec to uz galda blakus rokai, kurā joprojām atrodas tauriņadata. 

UZLIEC SPIRTA SALVETI

Paņem tauriņadatu, izņem to un uzliec spirta salveti, ko piespied rokai, un paturi 5 minūtes. Pēc šīm 5 minūtēm vari izvēlēties uzlikt plāksteri vai roku atstāt brīvu bez plākstera. 

NOŅEM ŽŅAUGU

Kad viss ir pabeigts, noņem žņaugu un noliec to drošā vietā līdz nākamajai reizei. 

SVARĪGI!

  • Ja, veicot injekciju ar tauriņadatu, asinis vadā neparādās un izveidojas zemādas hematoma, tauriņadatu ņem ārā un injekciju veic vēlreiz. 
  • Ja injekcija ir bijusi nesekmīga, ir nepieciešams nomainīt tauriņadatu un veikt dūrienu no jauna. 
  • Ja brīdī, kad ievadi faktoru ar šļirci, bērns sūdzas par sāpēm tajā apvidū, kur ir ievadīta tauriņadata, pievērs tam uzmanību. Dažreiz sāpju iemesls ir dūriena vieta, taču citās reizēs var būt tā, ka vēna ir pārplīsusi un šķidrums tiek ievadīts zemādā. Tas radīs sāpes un diskomfortu. Tādā gadījumā ir jāveic jauna injekcija citā vēnā. 

HEMOFILIJAS ĀRSTĒŠANA

Hemofilijas ārstēšanas pamatā ir asinsreces faktora aizstājterapija. Ārstēšanu katram cilvēkam ar hemofiliju individuāli pielāgo atkarībā no slimības smaguma pakāpes un pašreizējā asinsreces faktora līmeņa asinīs.

Palīdzības centri

Visi centri