#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Par seksuālām attiecībām, ja sievietei ir asinsreces traucējumi

Print

Seksuālās attiecības ir daļa no ikvienas sievietes dzīves pieredzes. Un katrai šī pieredze ir savādāka atkarībā no daudziem apstākļiem – vides, veselības stāvokļa, spējas atbrīvoties un atklāties otram cilvēkam. Asinsreces traucējumi nav šķērslis seksuālām attiecībām, vienīgi ir jāzina daži knifi un jāievēro, ko darīt ir droši un kuros brīžos ir jābūt uzmanīgai.

Ierasts domāt, ka hemofilija skar tikai zēnus un vīriešus. Ir tiesa, ka hemofilija A un B primāri skar vīriešus, bet sievietes ir gēna nēsātājas. Tomēr tā ir tikai daļa no patiesības. Sievietēm reti kad izpaužas smagas formas hemofilija, tomēr gēna nēsātājām nereti ir zems faktoru līmenis, ko var klasificēt kā vieglas formas hemofiliju. Šādā gadījumā sievietēm var būt līdzīgi simptomi kā vīriešiem ar vieglas formas hemofiliju, kam pievienojas pastiprināta asiņošana menstruāciju un dzemdību laikā. Smagākas, ilgākas un sāpīgākas menstruācijas ne tikai izraisa dzelzs deficītu, bet arī nespēku un nogurumu. Raksturīgi, ka ovulācijas laikā var būt neliela iekšēja asiņošana, kas var izraisīt sāpes vēderā un iegurnī. Olnīcās var veidoties hematoma jeb asinsizplūdums, ko sauc par hemorāģisku olnīcu cistu. Ja sievietei ir pazemināts asinsreces faktors, šāda iekšējā asiņošana var būt nopietna, pat dzīvībai bīstama, un, iespējams, ir nepieciešama neatliekamā medicīniskā palīdzība. Šīs un vēl citas izpausmes (piemēram, endometrioze, kas nereti skar sievietes ar asinsreces traucējumiem) tiešā veidā var ietekmēt ikdienu, arī intīmo dzīvi un attiecības. 

Veselīgas intīmās attiecības palielina pašapziņu un var palīdzēt justies veselākai. Svarīgi, ka brīdī, kad uzsāc seksuālās attiecības, izvēlētais partneris izprot, kas ir hemofilija, kā tā ietekmē ikdienu un kādā veidā jūs abi varat baudīt tuvību. 

Ja ir pārāk liels satraukums par seksuālajām attiecībām vai ir bailes no sāpēm, vēlme pēc intimitātes var mazināties. Iespējams, satraukums ir par to, kā hemofilija ietekmēs seksuālās attiecības, ko domās partneris, kā izsargāties no nevēlamas grūtniecības un seksuāli transmisīvajām slimībām, tāpat arī par iespējamu asiņošanu vai sāpēm. 

Vienīgais veids, kā mazināt bažas, ir runāt par tām un uzzināt iespējami vairāk informācijas par to, kas tās raisa, un gūt atbildes uz jautājumiem.

Šis materiāls var būt noderīgs padomdevējs, ja šobrīd jau esi partnerattiecībās vai vēlies tās veidot tuvākā vai tālākā nākotnē. 

PARTNERIS

Intimitāte, drošība, mīļums, tuvība – šīs ir tās lietas, ko ikviena sagaidām no partnerattiecībām. Diemžēl sievietēm ar hemofiliju vai citiem asinsreces traucējumiem seksuālās attiecības reizēm saistās ar bailēm, sāpēm, samulsumu vai pat kaunu. 

Bet apzinies, ka sarunas par seksualitāti nav vienkāršas arī cilvēkiem bez asinsreces traucējumiem, jo tās saistītas ar rakstītiem un nerakstītiem tabu ģimenē un sabiedrībā. 

Tikai atklātas sarunas un abpusēja vēlme atrast kopīgu risinājumu var radīt veselīgas seksuālās attiecības. Partnerim ir jāzina, ko var un ko nevar darīt, jo partneris vismazāk vēlas nodarīt pāri fiziskās tuvības laikā. 

  • Dalies ar partneri par savām sajūtām, bailēm, vēlmēm un  vajadzībām. 
  • Izrunājiet jautājumu par abiem vēlamāko kontracepcijas metodi.
  • Nekautrējies runāt ar savu partneri par seksuālajām pozām – tā ir normāla un ļoti nepieciešama saruna pārim neatkarīgi no tā, vai partnerim ir hemofilija vai nav. 
Ko nozīmē veselīgas partnerattiecības? 

Veselīgas partnerattiecības ir tādas, kurās tu jūties droši. Nevienas attiecības nav perfektas, tomēr attiecībās allaž ir jābūt gan emocionālajai, gan fiziskajai drošībai. 

Attiecības prasa darbu un atklātu saziņu ar partneri, būt godīgai pret savām domām un jūtām. Jā, dažreiz ir grūti būt godīgai jautājumā par to, kā tu jūties, jo ir neērti runāt par emocijām. Tomēr ir savādāk, ja nevari izteikt savas jūtas un domas, jo baidies no partnera reakcijas. Ja attiecībās nejūties labi, tas var liecināt par to neveselīgumu. Ikviens ir pelnījis būt kopā ar tādu partneri, ar kuru jūties droši un labi, kurš pieņem tevi tādu, kāda esi. Hemofilija ir daļa no tevis, tālab ir būtiski, ka partnerattiecībās vari brīvi runāt par hemofilijas ietekmi uz dzīvi, īpaši ilgtermiņa attiecībās. 

Veselīgu partnerattiecību pazīmes: 
  • lepojas ar taviem sasniegumiem un panākumiem;
  • ļauj tev būt tādai, kāda esi, un respektē jūsu atšķirības;
  • interesējas, saprot un atbalsta tevi, sadzīvojot ar hemofiliju; 
  • esot kopā, vari brīvi dalīties ar savām domām, sajūtām, arī brīžos, kad notikusi domu apmaiņa jeb strīds;
  • jums abiem patīk būt blakus viens otram, bet vienlaikus ir brīvība turpināt savas intereses un pavadīt laiku kopā ar draugiem un ģimeni;
  • jūti, ka tevi ciena;
  • neesi spiesta darīt ko tādu, kas tev nepatīk vai ir bīstams;
  • jums kopā ir jautri un patīk būt blakus viens otram;
  • vari paļauties, ka partneris būs atbalstošs, ja atklāsi savas domas un jūtas;
  • jums abiem ir intereses ārpus jūsu kopīgās dzīves, un tu saņem atbalstu īstenot savas.
Izvēloties partneri ilgtermiņa attiecībām, var noderēt godīgas atbildes pašai sev uz šiem jautājumiem:
  • Vai partnerim ir interese uzzināt par hemofiliju iespējami vairāk informācijas?  Vai  vēlas uzzināt vairāk par tavu ikdienu ar hemofiliju un to, kā tev var palīdzēt? 
  • Vai partneris interesējas arī par tevi kā cilvēku, ne tikai par asinsreces traucējumiem?
  •  Vai asinsreces traucējumus uzskata par tavu problēmu, kam cenšas nepievērst uzmanību?
  • Vai krīzes laikā vari paļauties uz partnera palīdzību, vai arī zini, ka šādā brīdī partneris kļūs tev par papildu slogu?
Kā runāt ar partneri par hemofiliju? 

Ja esi jaunās partnerattiecībās, pienāk brīdis, kad ir jāizstāsta par hemofiliju tavā dzīvē. Kad to darīt, ir jāizlemj tev pašai, bet, iespējams, tev noderēs kāds padoms: 

  • ESI PACIETĪGA

Varbūt, ka tu esi nogurusi no tā, ka jāstāsta citiem par hemofiliju, bet iedomājies sevi viņu vietā! Tad tu labāk sapratīsi uzdotos jautājumus vai bažas, kas varētu būt otram cilvēkam. Dod partnerim laiku pierast pie domas par hemofilijas klātbūtni tavā dzīvē, mierīgi atbildi uz jautājumiem un izskaidro, ja viņam ir nepareiza informācija par hemofiliju.

  • IZGLĪTO

Padalies ar uzticamu informācijas avotu saitēm, piemēram, www.hema.lv, www.hemofilija.lv. Iedod tev pieejamos rakstiskos materiālus. Kopīgi izrunājiet uzzināto, piemēram, norunājiet laiku jautājumiem un atbildēm un izrunājiet visu par asinsreces traucējumiem.  Ja zini citus cilvēkus ar hemofiliju, iepazīstini savu partneri ar viņiem, paņem partneri līdzi uz kādu kopīgu tikšanos, pastaigu vai, piemēram, pacientu biedrības rīkotu izglītojošu pasākumu. 

  • IEDROŠINI

Izskaidro, ka asinsreces traucējumi ir ārstējami. Izstāsti, kas tev jādara ikdienā, kādu ārstēšanu un medicīnisko palīdzību tu saņem, lai varētu dzīvot iespējami pilnvērtīgu dzīvi. Izrunājoties mazini visas iespējamās bažas un atbildi uz jautājumiem. 

SEKSS UN HEMOFILIJA

Ir saprotamas bažas par to, kā hemofilija var ietekmēt tavu seksuālo dzīvi, jo ir jāņem vērā, ka asiņošana var skart ikvienu ķermeņa daļu, kurā ir asinsrite, un seksa laikā ķermenī aktīvi tiek izmantotas vietas, kurās ir daudz asinsvadu, piemēram, mute, ģenitālijas, anālā atvere. Tomēr, ja tiek ievēroti nepieciešamie piesardzības pasākumi, nodarboties ar seksu ir salīdzinoši droši. 

Ir dažādi seksa veidi – vaginālais, orālais un anālais sekss, petings (glāsti, skūpsti, erogēno zonu kairināšana, nenonākot līdz dzimumaktam), minets, masturbācija u. c. 

Ir svarīgi sadarboties ar savu partneri, lai atrastu to, kas jums abiem vislabāk patīk un der. Galvenais, lai būtu vienprātība, – abas puses ir piekritušas un jūtas ērti, droši.

Atceries! Dzimumakts nav tikai bauda, bet arī atbildība, jo tam var būt nopietnas sekas, piemēram, neplānota grūtniecība vai saslimšana ar kādu seksuāli transmisīvo infekciju (STI). Tālab ir svarīgi ievērot piesardzības pasākumus, lai justos droši. Plašāk par kontracepciju un izsargāšanos no STI lasi zemāk. 

SEKSUĀLĀS ATTIECĪBAS UN DROŠĪBA

Hemofilija nav šķērslis intīmām attiecībām, tikai tām ir jābūt drošām un abpusēji atbalstošām, jo seksuālās attiecības var būt dažādas, arī fiziski riskantas.

Būt vai nebūt seksuālās attiecībās ar kādu cilvēku – tā ir tikai tava izvēle! Intīmās attiecības vajadzētu uzsākt tikai tad, ja to patiesi vēlies, nevis tālab, ka to vajag darīt.

Alkohols un narkotiskās vielas nav saistāmas ar apdomīgu rīcību – ja ir lietotas šīs vielas, ir grūti pieņemt veselībai draudzīgus lēmumus. Cik vien iespējams, izvairies no seksuālām attiecībām reibumā. 

Robežu noteikšana un ievērošana ir viens no veidiem, kā palielināt drošības sajūtu guļamistabā. Ieteicams ar partneri vienoties par “koda vārdu”, ko var pateikt situācijā, kad ir nepieciešams, lai partneris apstājas, pārtrauc iesākto darbību. Pirms tam vēlams izrunāt, kas ir tā saucamās sarkanās robežas, ko nedrīkst pārkāpt seksuālo attiecību laikā, lai nenodarītu pāri un neradītu asiņošanas risku. 

Ja ar partneri esi vienojusies par sarkanajām robežām un “koda vārdu”, nekautrējies to izmantot. Tam jēga ir tikai tad, ja attiecībās jūties gana droši, lai pateiktu, kad ir jāapstājas. Tieši spēja pieņemt vienam otra robežas un apstāties brīdī, kad tas patiešām ir nepieciešams, parāda attiecību stiprumu un piemērotību. 

ASIŅOŠANAS RISKI SEKSA LAIKĀ

Sievietēm ar asinsreces traucējumiem dzimumakta laikā visbiežāk rodas  zilumi, tomēr retumis var veidoties augšstilbu vai augšdelma muskuļu asiņošana un pat locītavu asiņošana. 

Ir iespējama asiņošana no maksts – tāda var būt arī sievietēm, kurām nav asinsreces traucējumu, jo rodas no berzes, kas var traumēt maksts maigo gļotādu. Ja ir šāda problēma, palūdz savam partnerim būt mazliet maigākam un izmantojiet papildu lubrikantu. Ja asiņošana no maksts turpinās pāris dienas pēc dzimumakta un ilgāk vai pēc dzimumakta ir nepieciešamas vairāk nekā divas higiēniskās paketes dienā, noteikti ir jāsazinās ar ārstu.

Ja dzimumakta laikā kaut kas sāp, bez šaubām ir jāmaina pozīcija vai pat jāpārtrauc mīlēšanās. Nevajag ciesties, jo tā patiešām var nodarīt sev pāri. Vienojies ar partneri par “koda vārdu”, kas nozīmē – jāapstājas un jāatrod cita pozīcija. Piemēram, ja partneris virspusē ir par smagu, apmainieties vietām, vai arī abi iekārtojieties uz sāniem. Pamēģiniet izmantot spilvenus, lai mazinātu spiediena spēku, tie arī palīdzēs iekārtoties ērtāk. 

Ja dzimumakta laikā ir iegūta trauma, mīlēšanās nekavējoties jāpārtrauc un, ja nepieciešams, jāārstējas, piemēram, jāievada koagulācijas faktors (ja tāds mājās ir) vai jādodas pie ārsta.

Iespējams, šo lasot, tev šķitīs, ka labāk ar seksu nenodarboties, lai būtu pasargāta no asiņošanas, – atceries, ka sekss ir līdzīgs jebkurai citai intensīvai fiziskajai slodzei un jebkura fiziskā aktivitāte potenciāli var izraisīt asiņošanu. Vislabāk ir sagatavoties (īpaši, ja lieto koagulācijas faktoru mājās) un būt saudzīgai pret sevi mīlēšanās laikā, kā arī vienoties ar partneri par iejūtību un uzmanību vienam pret otru. 

Pirms mīlēšanās abi novelciet visas rotaslietas, kas var tevi saskrāpēt, izņemiet pīrsingu, ja tāds ir. Vajadzētu izvairīties no košanas, skrāpēšanas, kniebšanas, jo ādas ievainojums var radīt sāpes vai pat asiņošanu (iekšēju vai ārēju). Arī spēcīgi skūpstoties, var gūt lielākus vai mazākus zilumus, pat hematomu (norobežots asinsizplūdums). 

Pirmo reizi veicot vaginālo dzimumaktu, asiņošanas iemesls var būt nevainības zaudēšana, kuras laikā parasti plīst gļotāda maksts lejasdaļā. Visbiežāk pie atkārtota dzimumakta asiņošanu nenovēro, tomēr maksts traumas ir visizplatītākais asiņošanas cēlonis pēc pārāk agresīva dzimumakta. Maksts traumas var gūt arī tad, ja ir sausa maksts. Lai to novērstu, ieteicams pietiekami ilgu laiku veltīt priekšspēlei pirms dzimumakta un / vai izmantot lubrikantu. Sāpes seksa laikā tāpat var būt vaginīta (maksts gļotādas iekaisuma) dēļ. Tā simptomi ir izdalījumi, nieze, neliela asiņošana, sāpes. Ja ir aizdomas par vaginītu, vajadzētu doties pie ginekologa. 

Veicot petingu jeb mīlas rotaļas ar pirkstiem, pārliecinieties, ka nagi nerada sīkas traumas. Šī ir salīdzinoši droša seksuālā nodarbe, ja vien tiek veikta uzmanīgi. Atceries, ja uz pirksta ir ievainojums vai pušums, pastāv infekcijas risks – iegūt vai nodot STI. 

Orālā seksa laikā tiek izmantota mute, mēle, lūpas, lai sniegtu baudu partnerim/ei. Tā ir pilnīgi normāla un patīkama seksuālās dzīves sastāvdaļa. Mute ir bagātīgi apgādāta ar asinīm, tālab arī orālā seksa laikā ir jābūt uzmanīgiem. Pārmēru intensīvs, aktīvs orālais sekss sievietei var radīt sāpes, zilumus vai pat asiņošanu dzimumorgānos vai to apvidū. 

Anālā seksa laikā asiņošanas risks ir lielāks. Ir svarīgi vienoties ar partneri, ka viņš ir gatavs jebkurā brīdī apstāties, ja ir nepatīkami vai sāp. Nodarbojoties ar anālo seksu, obligāti ir jāizmanto lubrikants (uz ūdens bāzes), lai mazinātu berzi uz tūpļa gļotādu. Eļļas bāzes lubrikanti var veicināt prezervatīva saplīšanu. Ļoti būtiski, ka tas pats prezervatīvs, kas izmantots anālajam seksam, netiek izmantots dzimumaktam (makstī). Šādā veidā var pārnest nelielas fekāliju daļiņas uz maksti un izraisīt urīnceļu infekciju. Tas pats attiecas uz jebkuru seksuālo rotaļlietu vai pirksta izmantošanu. 

IETEIKUMI

Ieteikumi, lai seksuālās attiecības padarītu drošākas un mazinātu asiņošanas risku, ir sagatavoti cilvēkiem ar dažādu līmeņu asinsreces traucējumiem. Lasot izvērtē, kuri ir piemēroti tieši tev. 

  • Ļauj vaļu fantāzijai – mazgājies dušā vai vannā kopā ar partneri, izmantojiet ķermeņa eļļu vai losjonu un masējiet viens otru.
  • Mīlēšanās laikā izvairies no locītavu noslogojošām pozām, izmanto, piemēram, klasisko misionāru pozu vai pozu, kad abi partneri guļ uz sāniem (“karotīte”). Ja kustības sagādā sāpes, palūdz, lai tās veic partneris. 
  • Izmantojiet spilvenus – tie var kalpot gan kā lielisks atbalsts locītavu atslogošanai, gan kā noderīgs elements seksuālām rotaļām. 
  • Atceries par cita veida intīmām nodarbēm, kas var sniegt apmierinājumu, intimitātes un tuvības sajūtu ar partneri. 
  • Izrunā ar partneri, ka skrāpēšana, košana seksa laikā nav vēlama, jo var radīt traumu un pēc tam asiņošanu.
  • Lai nejauši nesavainotos, pirms seksuālām attiecībām abi noņemiet visas rotaslietas, sprādzītes, jostiņas, lentītes ar āķīšiem un citus asus priekšmetus.
  • Ikdienā veic zinoša fizioterapeita ieteiktus vingrinājumus, lai saglabātu locītavu kustīgumu.
  • Iesildi ķermeni pirms mīlēšanās – šeit lieliski noderēs karsta vanna.

MASTURBĀCIJA

Masturbācija ir veselīgs un dabisks veids, kā izzināt savu ķermeni un savas seksuālās reakcijas. Par to nevajag kaunēties. Izzinot sevi, ir iespējams arī partnerim izstāstīt, kas tev patīk. 

Tā kā asiņošana ir iespējama jebkurā ķermeņa daļā, kur vien ir asinsvadi, arī dzimumorgānos, ir vēlams ievērot pāris ieteikumus: 

  1. lai mazinātu ievainojumu vai nobrāzumu risku, pārliecinies, ka nagi ir īsi apgriezti;
  2. izmanto lubrikantu, jo tas palīdzēs mazināt berzi. 

MENSTRUĀCIJAS

Daudzām sievietēm ar asinsreces traucējumiem menstruācijas ir ilgstošas, pat vairākas nedēļas. Stipra menstruālā asiņošana jeb menorāģija ir visbiežākais simptoms sievietēm ar asinsreces traucējumiem. Nereti vissmagākās asiņošanas ir meitenēm, kurām nesen sākušās menstruācijas, kā arī sievietēm pirms menopauzes, jo šajos dzīves posmos menstruālie cikli nereti ir anovulējoši jeb olšūna netiek atbrīvota. Tā rezultātā ir neregulāra endometrija jeb dzemdes gļotādas izdalīšanās un notiek pastiprināta un ilgstoša menstruālā asiņošana. 

Pazīmes, kas liecina par pastiprinātu menstruālo asiņošanu:

  • asiņošana ir ilgāka par 7 dienām;
  • higiēniskā pakete ir piepildīta ātrāk nekā 2 stundās;
  • menstruālā asiņošana ir neprognozējama;
  • menstruālā asiņošana ietekmē dzīves kvalitāti;
  • menstruāciju dēļ ir anēmija jeb mazasinība (dzelzs deficīta trūkums).

Bieži vien sievietēm, kas ir hemofilijas gēna nēsātājas, un sievietēm ar asinsreces traucējumiem ir dismenoreja jeb sāpīgas menstruācijas.

Menstruāciju ilgums, smagums, ietekme uz pašsajūtu var radīt stresu vai pat izolētības sajūtu. Ir sievietes, kurām menstruāciju laikā ir grūtības veikt darba pienākumus. Ja asiņošana menstruāciju laikā rada lielu diskomfortu, noteikti par to ir jārunā ar savu ginekologu, lai kopīgi meklētu risinājumus un mazināt asiņošanas stiprumu, kā arī sāpes. 

Vai menstruāciju laikā var nodarboties ar seksu?

Jā, menstruāciju laikā var nodarboties ar seksu, ja vien pašai un partnerim tas ir pieņemami un nerada diskomfortu. Šis jautājums ir jāizrunā ar partneri, atrodot abiem ērtu un patīkamu formu, kā šajā laikā būt seksuālās attiecībās. Iespējams, laba ideja ir sekss dušā. Šajās dienās mīlējoties, var noderēt tumša gultas veļa un tumšas krāsas dvieļi. Galvenais, lai jums abiem seksuālā kopdzīve ir piepildīta un patīkama.  

Ir jāņem vērā, ka arī menstruāciju laikā ir iespējama grūtniecības iestāšanās, kā arī iegūt STI, tālab allaž jāparūpējas par atbilstošu izsargāšanās metodi. 

SEKSUĀLI TRANSMISĪVĀS SLIMĪBAS

Lai pasargātu sevi no seksuāli transmisīvām slimībām (STI), lieto prezervatīvu – tas samazina risku iegūt kādu no slimībām seksuālo attiecību ceļā. Asinsreces traucējumi nepalielina risku iegūt kādu no STI, bet piesardzība ir jāievēro ikvienam cilvēkam. 

Būtiski zināt, ka lielākoties STI var nebūt nekādu redzamu simptomu, tālab nevari noteikt, vai partneris ir inficējies vai nē. Pirms uzsāc intīmās attiecības ar kādu, uzzini iespējami vairāk par iepriekšējo seksuālo pieredzi – jo vairāk partneru ir bijuši, jo augstāks STI risks. 

STI var iegūt jebkuru seksuālo attiecību laikā, kur saskaras gļotādas un ķermeņa šķidrumi, tomēr vislielākā iespēja iegūt seksuāli transmisīvo saslimšanu, kā arī gļotādas savainojumu ir anālā seksa laikā. Ja izvēlaties šo seksa formu, noteikti ir nepieciešams lietot prezervatīvu un speciālu lubrikantu, kas mazina berzi. Nekādā gadījumā kopā ar prezervatīvu nelieto uz eļļas bāzes veidotu lubrikantu vai vazelīnu – tie bojā prezervatīvu un rada mikroplaisas tajā. Atceries, ka ir pilnīgi normāli nevēlēties un neveikt anālo dzimumaktu, jo daba nav paredzējusi šādi izmantot šo ķermeņa daļu.

Ja esi ieguvusi kādu no STI, ilgu laiku var nebūt nekādu simptomu, kas par to liecinātu. Lielāko daļu no šīm slimībām var izārstēt, bet ir STI, kuras nevar, piemēram, HIV. Ja tev ir aizdomas par STI, vērsies pie dermatovenerologa, lai veiktu pārbaudes un pārliecinātos, vai nav notikusi inficēšanās.

Ja tev ir STI, HIV, B vai C hepatīts – noteikti lieto prezervatīvu, kā arī izstāsti partnerim par to. Tavs pienākums ir nepieļaut partnera inficēšanos ar kādu no šīm slimībām. 

KONTRACEPCIJA

Kontracepcijas metožu pamatmērķis ir izsargāties no nevēlamas grūtniecības. Tas dod iespēju plānot, vai un kad vēlies bērnus. 

Kontracepcijas izvēle ir gana plaša – prezervatīvs, kontracepcijas tabletes, spirāle bez vai ar hormoniem, kontracepcijas plāksteris un citas metodes. Izrunā ar savu ginekologu, kura no tām tev ir vispiemērotākā, atgādinot, ka tev ir asinsreces traucējumi. 

Ja šobrīd vēl neesi gatava kļūt par mammu, seksuālo attiecību laikā ir jālieto kāda no drošām izsargāšanās metodēm. Kontracepcijas metodes izvēle ir viens no jautājumiem, kas noteikti ir jāizrunā ar savu ārstu, kā arī partneri, un abi kopīgi vienojieties par metodi, kas ir gan droša, gan pieņemama abām pusēm. 

Ja attiecības ir pašā sākumā un tik labi vēl nepazīsti partneri, lai izrunātu jautājumus par kontracepciju, noteikti izmanto prezervatīvu, jo tā ir vienīgā metode, kas pasargā arī no seksuāli transmisīvām slimībām. 

Svarīgi, lai kontracepcija, ko izmantojat, ir droša un tiek lietota!

SARUNA AR ĀRSTU

Ir normāli, ja jūties mazliet neērti, runājot par seksa tēmu ar savu ārstu vai hemofilijas medmāsu.  Tomēr atceries, ka mediķiem visi procesi cilvēka ķermenī ir saprotami un viņi ir pieraduši atbildēt uz dažādiem jautājumiem, arī par seksu. Viņi spēs profesionāli atbildēt uz taviem jautājumiem, tāpat vari paļauties, ka jūsu saruna būs  konfidenciāla. Ārsti ir labākais un uzticamākais avots, no kuriem iegūt informāciju par asinsreces traucējumu ietekmi uz visiem dzīves aspektiem. 

IETEIKUMS! Jau tikšanās sākumā pastāsti ārstam vai medmāsai, ka tev ir daži jautājumi.  Tas var atvieglot sarunas sākšanu, jo, pārāk ilgi gaidot, var būt grūtāk uzdot jautājumus. Ir noderīgi jau iepriekš uzrakstīt jautājumus uz papīra vai ierakstīt tālrunī, jo tas palīdzēs, ja satraukumā aizmirsīsi. Ja ir grūti uzdot jautājumus mutiski, tos vari iedot ārstam vai medmāsai izlasīt. 

Vissvarīgākais ir tas, ka saņem atbildes uz visiem saviem jautājumiem par dzīvi ar hemofiliju, arī tās seksuālo aspektu! 

Materiāls veidots, izmantojot informāciju no:

Materiāla medicīniskais konsultants: ginekoloģe dr.Zane Krastiņa

Foto: https://pixabay.com/

HEMOFILIJAS ĀRSTĒŠANA

Hemofilijas ārstēšanas pamatā ir asinsreces faktora aizstājterapija. Ārstēšanu katram cilvēkam ar hemofiliju individuāli pielāgo atkarībā no slimības smaguma pakāpes un pašreizējā asinsreces faktora līmeņa asinīs.

Palīdzības centri

Visi centri